Friday, 10 February 2012

Festival Kebudayaan Antarabangsa Tawau 2012

Sapa tau acara apa yang bakal berlangsung sabtu ni angkat hidung cepat !!! hahahaha.. Orang orang Tawau mesti tau kan ? kalau yang daktau jugak, bagus keluar la dari tawau. sana sini orang sibuk cakap pasal ni ya,  'Festival Kebudayaan Antarabangsa Tawau 2012'. Festival ni  akan bertempat di perkaranagn parkir Majlis Perbandaran Tawau (MPT). Rasanya sebelum ni pun ada gak festival macam ni perna di buat di tawau,  ala ala warna warni malaysia gitu. tapi yang ni lagi gempak la sebab difahamkan peserta luar negara yang terdekat akan mengambil bahagian dalam acara ini. Pelbagai etnik dan suku kaum akan mempersembahkan tarian kebudayaan mereka pada hari tersebut. Festival ni sebenarnya suda bermula sejak 8 feb lagi iaitu Pesta Makanan Tradisional Suku Kaum yang berlangsung selama 3 hari berturut turut sehingga 11 feb di tanah lapang berhadapan Perpustakaan Tawau. pada 11 haribulan malam tu baru untuk festival menari apa semua tu diadakan. kira macam kemuncak la katakan. harap harap la dapat pegi malam tu nanti.
ni mau kongsi sikit gambar suku suku kaum yang terlibat untuk menjayakan pesta yang berlangsung sejak hari rabu baru baru ni.
Baju suku kaum BugisSuku kaum Bajau

Suluk

Banjar

Buton

Iban

Kain tenunan dan seni orang Iban

Kadazan Dusun

Lundayeh

Seni kubudayaan orang Penan

Adat perkahwinan Kaum Toraja

Wakatobi

Adat perkahwinan kaum Wakatobi

Pakistan
Kira meriah la jugak kan ? di semenanjung mana ada semua ni. ni baru sikit. sebenarnya ada banyak lagi suku kaum yang ada di Sabah ni. thats y la i am proud to be SABAHAN ! bah, jum ramai ramai kita pigi itu MPT sabtu ni ~ bye ! :)

No comments:

Post a Comment