Tuesday, 27 December 2011

Final Exam .






Wah ! minggu depan start final exam dah .okay, aku da start takut. nampak tak paper aku bederet disitu ? bagus kan orang yang arranged jadual ni? thanks ya kepada sesiapa yang berkenaan. :( nampaknya, memang kena gunakan 'study week' dengan sebaik baiknya la ni. banyak plak mau di baca tu. tapi dakpa la, abis awal bole balik awal. yippiee !

:)


Sunday, 25 December 2011

CARA PEMAKAIAN CINCIN MENURUT ISLAM


Nasihat Nabi Muhammad S.A.W. kepada Saidina Ali, sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan baginda, Nabi
Muhammad S.A.W. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari;
1) jari manis
2) jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari;
1) jari tengah
2) jari telunjuk

Baginda melarang memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah kerana ianya meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

** Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: Saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi S.A.W... Senang² je kita boleh dapat pahala.


Sampaikanlah walaupun sepotong ayat;

Suryaevasusantimokhtar:)

Saturday, 24 December 2011

sem TIGA

       Alhamdulillah, pejam celik pejam celik tinggal satu kelas jak lagi untuk sem ni. Alhamdulillah bukan untuk kelas dakda sudah, tapi sebenarnya bersyukur sebab masih diberi peluang untuk berada di muka bumi ini sehingga ke hari ini. Tiba tiba macam teringin mau masuk kelas plak ba. terutama kelas finance. tutorial ya, bukan lecture. eh lecture pun best gak la sebab sepanjang 2 jam tu aku bole main sudoku. hehe
    
      Sem tiga ni jarang jugak la keluar dari bilik pegi melepak macam sem sem lepas. Bilik aras tiga, rasa malas plak mau turun.bukan apa ,nak naik tu yang penat. lagipun budak kelas yang lelaki pindah ke Sri Cemerlang. sebab selalu lepak ngan dorang la , main game semua. best la dulu dulu. Start sem ni pun suda dak seberapa rapat macam dulu. masing masig buat hal sendiri. kalau dulu ujung minggu mesti  berbasikal ramai ramai pegi pantai pak mat tapi sekarang mau sentuh basikal pun susah. macam macam la berubah sem ni. harap harap sem akan datang lebih baik dari sem ni la. macam dak best rasanya duk teperap di bilik jak.


       Kalau kelas plak, Sem ni macam belajar dak belajar jak rasanya. kelas pun dak banyak dalam seminggu tu.belum lagi kalau lecturer pegi kursus ka apa. banyak sangat rehat dari belajar.disebabkan banyak rehat jugak la kami bole pegi jalan jalan pegi tengok negeri orang. *kalau la tawau tu dekat, setiap minggu kali aku pulang rumah.Macam macam pengalaman la di sem ni. buruk baik semua ada. tapi pengalaman yang paling best dapat belajar masak. yala , sebelum ni ak memang kurang sikit bab masak memasak ni. tapi sekarang ni bukan mau cakap pandai la , cuma boleh la masak dari sebelum ni. hehe, dak sabar mau balek rumah dan masak untuk nenek ku. mesti dia terkejut tu :) *nek tunggu yaa, insyaAllah dak sampai sebulan lagi ak pulang :))

ish ! suda rya !, study dulu baa. dak lama exam ni. utamakan yang utama dulu ! lepas tu baru bercuti cuti malaysia . daaaa :)





   

Saturday, 10 December 2011

kau teman kau sahabat

suda hampir 8 bulan kau pergi tinggalkan kami semua ika. dan selama itu jugak aku dak pernah lupakan kau. senyuman manis dan gelak tawamu masih segar dalam ingatan kami semua. kau salah seorang kawan yang paling tabah. yang paling kuat pernah aku kenal. aku rindu mau lepak makan dan jalan sama-sama. hingga ke hari ini rasa terkilan sebab dak dapat melihatmu buat kali yang terakhir masih ada. Hari ini , 10 Disember 2011 merupakan ulang tahun kelahiran mu yang ke-21 ika. Selamat Hari Lahir. hanya doa yang dapat ku titipkan buatmu sahabatku. semoga kau tenang di sana. Al-fatihah.

Monday, 5 December 2011

10 Muharram 1433 H:)

10 Muharram hari bagi sesetengah kaum bugis adalah hari untuk membeli baldi, gayung, penyapu, pisau dapur dan sebagainya..
kononnya, barang yang di beli pada 10 muharram adalah bagus dan tahan lama.
Mesti esok ramai yang pegi beli barang ni. terutamanya di tawau. hehe
*aduhh..tiba tiba rindu mau teman nenek ku pegi beli barang ba :(

Friday, 2 December 2011

Rindu Beliau :'(

Hari ni tiba tiba teringat ngan dia. Ya, dia. Dia yang sangat bermakna dalam hidupku. Dia yang selama ini menjaga dan sayang aku macam menatang minyak yang penuh. Dia yang sehingga kini masih mengaggap ku macam anak kecil yang belum matang. Dia yang sentiasa memenuhi segala keperluan ku sehari hari. Dia yang sentiasa bekerja keras mencari rezeki untuk memberiku makan pakai dan sebagainya. Dia yang sentiasa risau akan kesihatan dan keberadaan ku. Dia yang akan menelefon ku dua tiga kali setiap hari, Dia yang selalu beri nasihat agar aku jadi anak yang baik, yang solehah. Dia yang sentiasa mengharap dan mendoakan kejayaanku.yaa, aku sayang dia. sayanggg sangat. oh  En Mokhtar Bin Mansur, do take care yourself ya pak! drive safely. Sorry for the bad things that i have done. i do love you pak ! :'(




#suryaevasusantimokhtar :)

Wednesday, 30 November 2011

Dear future husband ,

I don`t wanna be your Girlfriend .
I just wanna be the one you call as Wife.
Your presence brings me Happiness.
You are my halal Prince Charming
Riding your horse of Taqwa
Holding the Quran on the right
And Sunnah on the Left
Giving Glad Tidings to the Stranger ...

The Ungiven Letter <3



cikEYA :)




Sunday, 30 October 2011

i`ts all about FRIENDS :)

                             A true friend sticks with you through thick and thin no matter what.



A true friend reaches for your hand and touches your heart.
There are big ships and small ships.  But the best ship of all is friendship.

                                  The language of friendship is not words but meanings.
Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.
 A friend can tell you things you don't want to tell yourself.
                                    Friendship isn't a big thing - it's a million little things.

            Friends never make assumptions about you. They never expect a reason to go out with you. In fact friends only expect you to be you.

     A friend is one of the nicest things you can have, and one of the best things you can be.     

                        Side by side or miles apart, dear friends are always close to the heart

 :)

Saturday, 29 October 2011

Beribu Sesalan ( Jacyln Victor , Ning Baizura , Shila )


Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi
Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu
Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu


c(:

Thursday, 27 October 2011

test ?




Bahasa German . Apa yang kau faham rieya ? lusa mau test suda ni tapi kau masih belum dapat kuasai lagi subjek tu. itu baru subjek tu , belum lagi subjek subjek lain. banyak suda kelas german kau masuk tapi still blur blur lagi mau mengira dalam bahasa tu . memalukan jak ! bila mau insaf ? jangan ikut orang lain .  Dorang dak study tapi pandai gak , exam pun dorang boleh dapat high mark . kau ? boleh ka kau macam dorang ? jangan bermimpi la rieya . kalau kau dak study sampai bila bila pun kau akan jadi begini terus .

:(

darihatiyangdakpandaiinsaf



Wednesday, 26 October 2011

si jakun kuar hostel :)

okay, entry kali ni nak cakap pasal kami kuar hostel . Dak pegi mana pun, KB jak. hehee. excited la jugak, sebab kami jarang kuar. Yala, dakda sapa mau ajak kami keluar. asyik duk teperap dalam bilik jak la. makan tidur makan tidur jak yang boleh dibuat. rutin harian begitu memang sangat membosankan okay ! dengan wi-fi hostel yang paling LAJU didunia tu lagi,, hmm..memang terbaik punya bosan la !

Nak dijadikan cerita , kami pun keluar la . Sampai bandar KB jak kami terus pergi Pasar Siti Khadijah. mau pergi carik kain kain yang tak berapa nak murah . yala , macam murah lagi kain yang ada di Wakaf Che Yeh dan pasar pagi dekat hostel. hehe. oleh sebab bosan punya pasal , jalan jak la. pusing punya pusing punya pusing , akhirnya dapat jugak beli beberapa pasang kain. Harga pun boleh tahan jugak la. itupun c Min yang beli untuk kakaknya , bukan aku.hehe ^

Lepas bosan ronda ronda pasar siti khadijah tu, kami pegi Kota Bharu Trade Centre a.k.a Parkson plak . hehe . nama nak glamour jak kan . Time di Parkson tu , ada jugak la beli barang sikit. sampai tingkat atas sekali kami naik disebabkan daktau suda mau kemana . Padahal tingkat atas tu bukannya ada apa pun, paling paling pun playground . lepas dari Parkson tu , pegi Mc`D plak . Yeahhh , it`s time for mamam !




orang paling busy nak beli kain

jom ronda !

dak abis abis bgayut :)


kunun kunun bingung nak pilih yg mana satu. haha

jom beli periuk kera !

Kota Bharu Trade Centre a.k.a Parkson

kepenatan ~
Nadiya :)

cikEYA | cuMIN :)

Mamam time ! <3

Nadiya | Cumin :)

. cumin .

yum yum !


lepas makan dan lepak di Mc`d tu , kami pun balik hostel .
itu jak mau kongsi,kbai .
c(:

Monday, 24 October 2011

Si kecil

 

Alangkah bahagianya kalau si kecil yang telah lahir ni dapat hidup aman, tenang, gembira seperti orang lain.
Jangan hukum kehadiran mereka walaupun bukan itu yang kita pinta.


.

Sunday, 23 October 2011

Friday, 21 October 2011

Thanks + Terima kasih + Syukran :)

Firstly aku mau minta maaf sebab dak dapat datang hari konvo tu. Maaf ya  ? seriusly memang mau datang . Tapi ada hal yang tak dapat dielakkan. faham kan ? Ala, majlis tu berjalan lancar jugak tanpa aku kan .hehe. Tahniah tau ! Maaf jugak sebab dak sempat beli hadiah apa apa . Hanya bunga tu jak yang termampu. Konvo lain kali la ya . :)

Terima kasih untuk semua makan free , tempat tidur free , tempat mandi free , tambang free , dan macam macam lagi lah yang free . dan yang paling penting dapat family free . hehe. Besh ! lagi lagi lah ramai budak budak . memang happening ! :)

Maaflah terpaksa menyusahkan beberapa hari tu. terpaksa jemput dan hantar pegi airport apa semua, kesian kau kan ? walaupun kau cakap semua tu dak menyusahkan kau langsung , tapi aku tetap gak rasa macam menyusahkan . *mintak puji kan ? hehe
apa-apa pun ,terima kasih ya, terima kasih banyak banyak.
weekend paling best rasanya time tu :)





with love ,

Suryaevasusanti :)

.

Thursday, 20 October 2011

take it or leave it !

hey you ! , yes you .
Stop being unhappy with yourself .

you are perfect.
Stop wishing you looked like someone else or wishing people liked you as much as they someone else. stop trying get attention from those who hurt you .
stop hating your body , your face , your personality .
LOVE them .

without those things you wouldn't be you .
and why would you want to be someone else ?
be confident with who you are .
SMILE  :) .
it'll will draw people in.
if anyone hates on you because you are happy with yourself , stick with your point and say , 

I look the way I look, think the way I think, feel the way I feel, love the way I love!
Take me or leave me. Accept me - or walk away!
Do not try to make me feel like less of a person ,
just because I don't fit your idea of who I should be and don't try to change me to fit your mold. 

my happiness will not depends on others anymore .
i`m happy because i love who i am .
i love my flaws .
i love my imperfections .
they make me , me and 'Me' pretty amazing .
                                                                                   
                                             
                                                                  Suryaevasusanti :)
                 
      

Tuesday, 11 October 2011

Buat bakal imamku :)


Jika namamu yang tertulis di Lauhful Mahfudz untuk diriku,
 nescaya cinta itu akan Allah
tanamkan dalam diri kita.
tugasku bukan mencari dirimu,
tetapi mensolehahkan diriku .



Wahai seseorang yang tertulis di Lauhful Mahfuds ku , imamku dan ayah bagi anak-anakku,
 engkau yang membersamai perjalananku nanti.

Aku percaya engkau sedang memperbaiki dirimu,
 memantaskan dirimu untuk jadi imam bagi tulang rusuk mu
 dan buah hatimu kelak.  

Aku hanya mengharapkan imam yang baik dalam rumah tanggaku
Yang  selalu dapat membawa aku ke jalan yang diredhaiNya
Jalan yang menuju syurgaNya bersama dirimu
suryaevasusanti :)